Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 44:

100 huishoudens. 100 dagen. 100% afvalvrij.




Weekopdracht 13:

Welk afval kom jij buiten de deur tegen?


De afgelopen week is er veel aandacht geweest voor zwerfvuil in het kader van de Landelijke Opschoondag op 28 maart. In alle hoeken van het land vonden acties plaats om de omgeving op te schonen. Ook ...


De afgelopen week is er veel aandacht geweest voor zwerfvuil in het kader van de Landelijke Opschoondag op 28 maart. In alle hoeken van het land vonden acties plaats om de omgeving op te schonen. Ook voor onze deelnemers is afval buiten de deur erg herkenbaar. Uit de reacties van deze week blijkt dat jullie toch veel zwerfvuil tegen komen wanneer jullie buiten zijn en dit hoort daar natuurlijk niet. Het doet ons goed om te lezen dat veel deelnemers wel eens wat afval opruimt als ze het tegen komen. Maar het is ook duidelijk dat er veel onbegrip heerst over de oorzaak van zwerfvuil. Wie gooit nou zomaar afval op de grond? Hoe moeilijk is het om dit in een prullenbak te deponeren?


Weekopdracht 12:

Hoe afvalvrij is jouw huisdier?


Deze week kwam weer een ander aspect van het huishoudelijk afval naar voren, namelijk huisdieren. Niet iedereen heeft natuurlijk huisdieren, maar als je die wel hebt zorgen die wellicht ook voor afval...


Deze week kwam weer een ander aspect van het huishoudelijk afval naar voren, namelijk huisdieren. Niet iedereen heeft natuurlijk huisdieren, maar als je die wel hebt zorgen die wellicht ook voor afval in je huishouden. Uit de reacties op deze weekopdracht lijkt dit ook het geval te zijn. Het meeste afval lijkt te bestaan uit verpakkingen van voer voor huisdieren. Het is wel positief dat de meeste verpakkingen niet bij het restafval hoeven, maar kunnen worden gescheiden voor recycling.  Er zijn ook aardig wat deelnemers die voor de hond een vlooienmiddel of wormenkuur gebruiken, deze moeten helaas toch vaak bij het restafval.


Weekopdracht 11:

Welke verpakking is jou het meest opgevallen tijdens dit experiment?


We hebben deze week veel reacties gekregen en deze waren erg gevarieerd. Wij zien 4 thema’s die veel terug komen in jullie reacties, deze worden hieronder kort uiteengezet. Is plastic wel nodig?Het v...


We hebben deze week veel reacties gekregen en deze waren erg gevarieerd. Wij zien 4 thema’s die veel terug komen in jullie reacties, deze worden hieronder kort uiteengezet.

Is plastic wel nodig?
Het valt veel deelnemers op dat producten soms in plastic verpakt zijn, terwijl dat misschien niet nodig is. Als voorbeeld worden groenten en fruit in de supermarkt genoemd. Groenten als aubergine, paprika en komkommer zijn vaak apart in plastic verpakt. Kan het niet zonder deze verpakking? Op de markt zijn dezelfde groenten namelijk niet apart verpakt in plastic. Een ander voorbeeld zijn magazines in plastic folie in de winkel. Is dit nu werkelijk nodig?

Grote verpakkingen
Soms zijn producten in grote verpakkingen verpakt, terwijl dit volgens onze deelnemers niet in alle gevallen nodig is. Als voorbeeld kwam Gerrit Migchelbrink met potjes van Mentos. Deze zijn in verschillende groottes te verkrijgen, met daarin een verschillende hoeveelheid aan Mentos-snoepjes. Het kleine potje wordt verkocht met 40 stuks en het grote met 70 stuks. Gerrit heeft de 70 stuks geprobeerd in het kleine potje te doen en dit lukte op 4 stuks na. Dus in het kleine potje kunnen veel meer dan de 40 stuks die erin verkocht worden. Waarom is de verpakking dan zoveel groter?

Overdadige verpakkingen
Een ander aspect dat veel opvalt, is het gebruik van overdadige verpakkingen. Dit gaat om producten die soms in meerdere lagen verpakkingsmateriaal verpakt zijn. Dit komt vaak voor bij koek- en snoepverpakkingen. De noedelsoep van de Lidl is hiervan ook een goed voorbeeld.

Laagje aluminium
Veel reacties gingen deze week ook over verpakkingen met een aluminium laagje. Dit gaat bijvoorbeeld over de chipszak die aan de binnenkant een aluminium laagje heeft en aan de buitenkant van plastic is. Wat vooral vervelend is, is dat het niet altijd zichtbaar is aan de buitenkant of er aluminium in de verpakking is verwerkt. Zo werd Marjan Schutte verrast bij het openen van een knäckebrödverpakking. Toen ze de plastic verpakking opende, kwam ze nog een aluminium verpakking tegen waarin de crackers in setjes waren verpakt. De functie van het gebruik van dit soort combinaties van materialen met aluminium is voor de consument niet altijd duidelijk.


Weekopdracht 10:

Waar in huis ontstaat jouw afval?


Dit keer hebben wij jullie even goed laten rondkijken in huis en gevraagd of jullie kunnen aangeven hoeveel afvalbakken er in jouw huishouden staan. De meeste deelnemers hebben 5 tot 6 afvalbakken in ...


Dit keer hebben wij jullie even goed laten rondkijken in huis en gevraagd of jullie kunnen aangeven hoeveel afvalbakken er in jouw huishouden staan. De meeste deelnemers hebben 5 tot 6 afvalbakken in huis. We vroegen ook waar deze afvalbakken geplaatst zijn in huis en daaruit blijkt dat jullie gezamenlijk de meeste bakken in de keuken en in de badkamer hebben staan. Ook het toilet is populair, hier staat ook vaak een afvalbak(je), maar alleen bij deelnemers die minstens 3 afvalbakken in het huishouden hebben. In de reacties hebben we gelezen dat een aantal  deelnemers nu bewuster om gaat met afval dat ontstaat op verschillende plekken in huis. Het lijkt erop dat afval uit de badkamer nu beter gescheiden wordt.


Weekopdracht 9:

Welk gebruiksvoorwerp kan jij delen met anderen?


De afgelopen week hebben wij gezien dat jullie al veel dingen met anderen delen. Van auto tot pastaroller en van frituurpan tot sjoelbak, het kwam deze week allemaal voorbij. De website van Peerby wer...


De afgelopen week hebben wij gezien dat jullie al veel dingen met anderen delen. Van auto tot pastaroller en van frituurpan tot sjoelbak, het kwam deze week allemaal voorbij. De website van Peerby werd ook regelmatig genoemd door deelnemers en hierover hebben we positieve verhalen gehoord. Het lijkt erop dat deze website een aanrader is als je iets zoekt om te lenen. Wij vinden het erg leuk om te zien hoe actief onze deelnemers spullen delen met vrienden en familie. Misschien kan Peerby helpen om dit nog groter te maken.


Weekopdracht 8:

Wat geef jij deze week een tweede leven?


Via deze weekopdracht hebben wij gezien dat jullie spullen niet alleen een tweede leven geven, maar vaak zelfs een derde of vierde leven! Dit is natuurlijk geweldig. Hierboven ziet u een aantal items ...


Via deze weekopdracht hebben wij gezien dat jullie spullen niet alleen een tweede leven geven, maar vaak zelfs een derde of vierde leven! Dit is natuurlijk geweldig. Hierboven ziet u een aantal items die door jullie een tweede leven hebben gekregen. Sommige items worden naar de kringloopwinkel gebracht, maar soms werden ook items op een andere manier weggegeven. Zo geeft Nettie Stougje aan dat zij oude handdoeken weggeeft aan een dierenasiel, die kunnen deze weer goed gebruiken. Het is ook duidelijk geworden dat veel kleding wordt doorgegeven voor een tweede leven, met name kinderkleding omdat deze hier snel uitgroeien. We vonden het ook leuk om te zien dat er dingen waren die op een creatieve manier een tweede leven krijgen. Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld een ketting die van oude fietsbanden is gemaakt (rechtsboven) en een sierraad van onderdelen uit een oude klok (midden onder). Wij vonden dit een zeer inspirerende weekopdracht!


Weekopdracht 7:

Hoeveel gebruikte mobiele telefoons kan jij verzamelen?


Dat was alweer een leuke weekopdracht! Niet iedereen kon telefoons vinden, omdat deze soms nog gewoon worden gebruikt of omdat ze al eerder naar het goede doel zijn gegaan. Dit is natuurlijk ook goed ...


Dat was alweer een leuke weekopdracht! Niet iedereen kon telefoons vinden, omdat deze soms nog gewoon worden gebruikt of omdat ze al eerder naar het goede doel zijn gegaan. Dit is natuurlijk ook goed om te weten.

De teller op de website geeft een totaal van 69 verzamelde telefoons, maar dit is niet alles! Wij hebben via de e-mail ook nog 2 inzendingen gekregen, omdat het plaatsen op de website helaas niet lukte. Als we ook de telefoons meetellen die bij sommigen op het werk waren ingeleverd, komen we op een totaal van 141 mobiele telefoon die deze week een tweede leven krijgen! Het goud dat uit deze telefoons gehaald kan worden is samen bijna genoeg om er een 24 karaats ring van te maken.

We hebben aangekondigd dat we aan deze opdracht een prijs hebben verbonden en na overleg is gekozen om de verzamelde telefoons via een werkgever niet mee te rekenen.  We hebben een winnaar gekozen door te kijken naar het hoogste aantal verzamelde telefoons dat een deelnemer heeft verzameld in de eigen omgeving. Janneke Roozeboom heeft in totaal 18 mobiele telefoons weten te verzamelen met de hulp van vrienden en familie en heeft daarmee de meeste telefoons weten te verzamelen. Gefeliciteerd! Janneke Roozeboom mag binnenkort eventueel met vrienden en familie bij ROVA langs komen voor een uitgebreide rondleiding over het terrein.


Weekopdracht 6:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Deze week waren wij nieuwsgierig naar wat jullie met restjes eten doen en het is gebleken dat jullie erg creatief zijn met kliekjes. Soep maken met kliekjes kwam vaak voorbij, hier kan werkelijk van a...


Deze week waren wij nieuwsgierig naar wat jullie met restjes eten doen en het is gebleken dat jullie erg creatief zijn met kliekjes. Soep maken met kliekjes kwam vaak voorbij, hier kan werkelijk van alles in! Van witlof tot spitskool, jullie gebruiken het gewoon nog een keer. Er kwamen ook een aantal verrassende recepten voorbij en we hebben gekozen om hier 5 uit te zoeken die hiermee een voedsel bewaarpakket winnen. De winnende recepten zijn erg divers en staan hieronder. De voedsel bewaarpakketten worden binnenkort opgestuurd naar de winnaars, gefeliciteerd!

De winnende recepten:

Nettie Stougje – Chili con carne
Neem als basis geruld gehakt en maak dit op smaak met peper en zout en bijv cayennepeper, paprikapoeder en kerriepoeder. Daar kan dan bij uit je koelkast wat er over is of gebruikt moet worden omdat het anders niet meer lekker is. Bijvoorbeeld: tomaat, paprika, restjes groente van de dag ervoor, mais, een overrijpe banaan....enz. Wees niet bang om andere combinaties dan normaal te proberen!

R Mlinar - Quiche
Ik maak van verlepte groentes quiche. Heel dankbaar en bijna alles kan er in. Bladerdeeg en ei is mijn beste vriend. Lekker alles door elkaar bakken met kruiden naar keuze. Met bakpapier beklede ovenschaal met bladerdeeg beleggen. Groente erin. Aantal geklutste eieren erover, kaas erop. In de oven en klaar!!

Fiora Vervoort - Jachtschotel
Eigenlijk speel ik een beetje vals, want dit is niet mijn recept, maar die van mijn moeder. Mijn moeder had nog wel eens wat kliekjes over, deze spaarde zij op in de vriezer en als ze dan genoeg had, dan maakte ze Jachtschotel. Onderin gingen de kliekjes, eventueel aangevuld met wat extra vlees en een beetje jus als het te droog was. Daar overheen aardappelpuree en geraspte kaas en dat ging in de oven totdat de kaas gesmolten was en kleurde (dus een lekkere korst vormde). Ik kan me herinneren dat ik dat altijd heerlijk vond, ook de groente die ik niet lustte, at ik dan. Misschien moet ik toch wat meer kliekjes zien te krijgen.

Alice van de Beek – Nasi Goreng
In Indonesië heb ik geleerd dat Nasi Goreng een kliekjes maaltijd is. Je overgebleven rijst van de vorige dag bak je op met wat je nog meer over had van gisteren. Daar wordt de Nasi Goreng als ontbijt gegeten, maar hier eten we het geregeld aan het eind van de week met wat er nog aan verse groenten over is en wat er nog in de koelkast staat. Het wordt niet ervaren als een kliekjesmaaltijd. Wel smaakt de Nasi Goreng iedere keer anders. Als ik geen vlees erbij heb, bak ik een eitje. Als er niet te veel groente meer is maak ik wat pindasaus erbij. Kruiden heb ik altijd genoeg, daar maak je elk gerecht mee op smaak. En als er te weinig rijst over was, kook ik er nog wat bij.

Hetty van den Brink - Huzarensalade
Huzarensalade is ook een mooie kliekjes opmaker. Rest aardappelen, rest groentes, zoals wortel, boontjes, erwten, eventueel een restje vlees of wat ham of kipfilet(broodbeleg). Alles fijn snijden of stampen en op smaak maken met peper, zout, wat mayonaise. Mooi opmaken kan met ei, mayonaise, paprikapoeder en peterselie.


Weekopdracht 5:

Welke voedselproducten heb jij nog in de kast liggen?


Deze week bleek voor sommige deelnemers niet echt van toepassing te zijn, omdat zij simpelweg geen producten in huis hebben die zij niet gebruiken. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen! ...


Deze week bleek voor sommige deelnemers niet echt van toepassing te zijn, omdat zij simpelweg geen producten in huis hebben die zij niet gebruiken. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen!

We hebben deze week ook hele leuke lijstjes voorbij zien komen, soms zelfs met producten die we helemaal niet kennen. Dit zal een leuke uitdaging worden voor de chef kok van ’t Pestengasthuys om hier een lijstje uit te kiezen. Wij hebben dan ook alle lijstjes doorgestuurd en binnenkort zullen we bekend maken van welk huishouden het lijstje is uitgekozen door de chef kok. Zij mogen dan naar ’t Pestengasthuys komen voor een diner voor 2 personen die bereid zal worden met ingrediënten van het ingezonden lijstje.

Inmiddels weten we wie uitgekozen is door de chef kok van 't Pestengasthuys: Yfke van der Vet. Yfke zal op 4 maart samen met haar man naar Zwolle komen voor een diner bereid met de producten van haar lijstje. Gefeliciteerd! Wij wensen jullie een leuke en culinaire avond toe.


Weekopdracht 4:

Welke winkelier werkt al goed mee om afval te voorkomen?


Deze week hebben jullie in totaal 19 winkeliers genomineerd voor deze opdracht! Wat fijn dat al zoveel winkels meedenken en actief afval proberen te verminderen. Het was lastig om een keuze te maken e...


Deze week hebben jullie in totaal 19 winkeliers genomineerd voor deze opdracht! Wat fijn dat al zoveel winkels meedenken en actief afval proberen te verminderen. Het was lastig om een keuze te maken en hebben uiteindelijk besloten om 2 winkeliers in het zonnetje te zetten. Volgende week zullen wij bij onderstaande ondernemers langs gaan om ze een bosje bloemen te geven en ze een kleine “gouden afval container” te overhandigen. 



Een appel en een ei

De biologische internetwinkel ‘Een appel en een ei’ uit Oldemarkt werd genomineerd door Marleen Volkers. De winkel focust niet alleen op biologisch producten en streekproducten, maar is ook actief bezig om afval te voorkomen. Bezorgen van de bestelde boodschappen wordt gedaan in kratten, tassen en eierdozen die bij de volgende bestelling weer meegenomen worden. Daarnaast vragen zij leveranciers om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te beperken. Dat zij deze extra stap doen, gaf de doorslag om deze ondernemer onder de aandacht te brengen. (http://www.eenappeleneenei.nl/



Jumbo in Lichtenvoorde

Naast vernieuwende biologische winkels waren wij blij om te zien dat ook het supermarktconcern Jumbo meedenkt over het voorkomen van afval. Jos en Leonie Kikkert wijzen op het ‘afvalstation’ in de Jumbo in Hardenberg. Hier kan je frituurvet en olie kwijt, maar ook plastic tassen, lampen, elektrische apparaten en batterijen. Ook in Lichtenvoorde doet Jumbo goed mee. Ellen Bakker wist ons te vertellen dat in deze Jumbo overrijpe bananen worden aangeboden om gratis mee te nemen. Dit vinden wij een geweldig initiatief om voedselverspilling te verminderen! Daarom zetten wij ook de Jumbo in Lichtenvoorde in het zonnetje.


Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


Alweer een week voorbij! En deze keer een wat meer uitdagende opdracht waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. Deze week zijn er op de website 76 tips geplaatst om afval te voorkomen...


Alweer een week voorbij! En deze keer een wat meer uitdagende opdracht waarmee we jullie (hopelijk) aan het denken hebben gezet. Deze week zijn er op de website 76 tips geplaatst om afval te voorkomen en daar kunnen we vast ons voordeel mee doen in dit experiment!

 De leukste tips krijgen een duurzame tas van Susan Bijl http://www.susanbijl.nl thuis gestuurd. De winnende tips zie je hieronder!


De 5 winnende tips!

Koelkastkoken = eerst kijken wat je nog in de koelkast hebt en bedenken wat je daar nog van kunt maken voor je boodschappen gaat doen.
(Henriët Veen)

Vandaag op de opdracht gelet tijdens het boodschappen doen. In het kruidenschap kwam ik nasimix tegen wat de helft minder aan verpakkingen heeft dan de honig die we altijd gebruiken plus geen karton er meer om heen. Ook gebruik ik tegenwoordig de helft van de mix, dit levert dus heel wat op! (Frederiek Boer)

Mijn tip is het halveringsprincipe! Fabrikanten zetten vaak een bepaalde hoeveelheid op hun verpakking, denk aan wasmiddel, zodat je ervan verzekerd bent dat je was schoon wordt. Gebruik hiervan de helft en je zult merken dat je was net zo schoon wordt. Dit geldt ook voor andere dingen; denk aan de helft minder tandpasta (een erwt is genoeg), de helft minder shampoo onder de douche, de helft minder thee in je thee-ei of vaker doen met een theezakje, de helft minder beleg op brood, de helft minder lampen aan in huis, de helft minder vlees in je gerecht, enzovoort. Een leuke uitdaging om te zien wat je allemaal kunt halveren zonder dat je het merkt.
(Annelie Jacobs)

Denk groot: koop groot, kook groot en investeer in een goed babsiskookboek. Bij de Turkse winkel koop je grote verpakkingen , zij zijn ruim gesorteerd in houdbare levensmiddelen zoals rijst, peulvruchten olie, gedroogde kruiden enzovoorts. Daarnaast verkopen ze goede groenten en fruit zonder verpakkingen. Zo kun je veel basisboodschappen in 1 x in huis halen. Zorg voor een goed kookboek met gemakkelijke basisrecepten zoals tomatensaus en dergelijke. Pan vol koken en invriezen in kleine porties in herbruikbare bakjes. Geen pakjes meer nodig!
(Marlies Rentier)

Wij halen bij een bioboer in de buurt elke week een paar liter heerlijke verse melk, waar we dan ook de chocolademelk en onze toetjes van maken, lekker ouderwets en 't scheelt heel veel pakken!
(Jolanda Assinck)


Weekopdracht 2:

Maak een foto van jouw afval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Wat een geweldige week was dit! In totaal hebben we 177 foto’s voorbij zien komen deze week. Een foto maken lukt misschien niet altijd, maar we hebben ook veel berichten gezien met een omschrijving va...


Wat een geweldige week was dit! In totaal hebben we 177 foto’s voorbij zien komen deze week. Een foto maken lukt misschien niet altijd, maar we hebben ook veel berichten gezien met een omschrijving van het afval, top!

Een paar dingen die ons zijn opgevallen:

  • We zitten duidelijk in een winterse periode, er kwamen veel verschillende soorten stamppot voorbij
  • We zagen veel snijresten op de foto’s terug, bijvoorbeeld schillen van aardappelen, uien of fruit
  • Pastinaak lijkt deze week het meest populair als groente
  • Een deelnemer noemde de tijdlijn van deze week een leuk kookboek (zoveel inspiratie voor maaltijden bij elkaar!)
  • Restafval zat vaak in kleine dingen: absorptievellen onder in vleesverpakkingen, scheurzakjes voor kruidenmix, saus en pannenkoeken

Nog een paar tips die we willen meegeven:

  • Kijk eens of de slager verpakt zonder absorptievellen
  • Probeer eens wat minder zakjes en pakjes te gebruiken bij het koken, voor tips kan je nu in een kookboek terecht! Kijk eens op http://koken.blogo.nl/2010/03/30/antipakjeskookboek/
  • Veel schillen zijn gewoon eetbaar. Aardappelen goed schoonmaken en in de schil koken of het klokhuis van appels en peren opeten is een mogelijkheid om minder voedsel te verspillen. Wij hebben zelfs een collega die kiwi’s met schil opeet!

Weekopdracht 1:

Hoeveel verpakkingen open jij op 1 dag?


Aan de eerste opdracht is goed mee gedaan! We hebben in totaal 155 reacties gekregen hier op de website. Hieronder de statistieken op een rijtje: - In totaal zijn 1036 verpakkingen doorgegeven  - G...


Aan de eerste opdracht is goed mee gedaan! We hebben in totaal 155 reacties gekregen hier op de website.
Hieronder de statistieken op een rijtje:

  • In totaal zijn 1036 verpakkingen doorgegeven 
  • Gemiddeld zijn er 6,7 verpakkingen opengemaakt (gemiddelde in Nederland is 7 verpakkingen op een dag!)
  • 12 keer is zelfs geen enkele verpakking opengemaakt!
  • Het maximum aantal was 31 verpakkingen op een dag